Jak se správné postarat o psa

22.09.2014 15:13

Pes nejlepší přítel člověka.......
Toto se říká o psovy a možná je to pravda!
Ale pes zavažuje spoustu péče a nervů ady je pár rad jak se o psa postarat:

Krmivo:

V době prodeje je štěně již většinou krmeno komerční nebo domácí stravou. Chovatel by Vám měl sdělit složení jeho jídelníčku, který je třeba po změně majitele a životního prostředí štěněte (což vyvolává stres) vždy minimálně několik dní dodržovat, a po té podle jeho kvality případně postupně během několika dní změnit nebo v něm pokračovat. Zanedbáte-li krmení v době růstu (malá plemena přibližně do 12 měsíců a velká plemena přibližně do 18-24 měsíců), již nikdy to "nedoženete". Růstové období je nejdůležitější, dospělý pes méně kvalitní krmení krátkodobě snese.

Jedinou nutričně plnohodnotnou výživou psa je granulované krmivo některé z renomovaných značek, ke kterému není vhodné již něco přikrmovat a toto granulované krmivo by mělo tvořit alespoň 95% krmné dávky psa. Krmivo musí být označeno jako krmivo pro danou věkovou a hmotnostní kategorii Vašeho psa. Dávky jsou vždy podle hmotnosti a zátěže psa uvedeny na obalu.
 

Psovi se nesmí dávat nic slaného, kořeněného, uzeného, dále kosti, zvláště drůbeží a králičí a čokoláda pro lidi!!! Štěněti není vhodné podávat mléko, zbytečně způsobuje průjmy a když už si štěně odeberete od chovatele, má již období mléčné výživy za sebou.

Při krmení psa granulovanou stravou je nutné zabezpečit trvalý přísun pitné vody!

Je špatné nechávat krmivo v misce celý den!!! Psa nikdy nepřekrmujte!!!
Orientujte se dle návodu výrobce na obalu!!!



 

Čištění uší  (prevence otitis externa)
 

Hlava psa se pohybuje níže než hlava člověka a proto je mnohem více náchylná k nečistotám, cizím tělesům, úrazům apod.U všech plemen psů je vhodné preventivně čistit uši minimálně 1 x za týden speciálními kapkami. (Nolvasan Otic, Otifree, Epi Otic, Vetriderm). U rizikových plemen (španělé, retrívři, pudli) je to nutné!

Způsob čištění Vám musí předvést Váš veterinární lékař, je jednoduchý, ale je nutné ho vidět. Do ucha je nevhodné čímkoliv zasahovat, roztoky zvládnou vše samy - rozpouští maz, působí desinfekčně, ucho čistí a vysušují, a tak udržují vhodné mikroklima ve vnějším zvukovodu.

 

Údržba srsti a péče o ni


Záleží zejména na délce a druhu srsti Vašeho psa. U dlouhosrstých plemen je nezbytné ji pro hezký vzhled vyčesávat psími kartáči nebo hřebeny, frekvence závisí především na prostředí, kde se pes pohybuje - ideálně samozřejmě každý den, někdy stačí 3-4 x týdně. U krátkosrstých plemen je péče jednodušší - vyčesáváme je také, stačí však cca 2 x týdně.

Frekvence koupání se odvíjí od rychlosti ,s jakou je Váš pes schopen z nečesaného kožichu udělat nevzhlednou špinavou "věc". Není vhodné příliš často používat šampon, který smyje ochrannou mazovou vrstvu z chlupů a kůže. Šamponem můžete psa umýt cca 1 x za 1,5-3 měsíce. Pokud si srst zašpiní venku častěji, je lepší ho jen osprchovat vlažnou vodou bez šamponu. V každém případě používejte kvalitní veterinární šampony dle typu srsti. Doporučí vám veterinář.
 

Psa po vykoupání důkladně osušte! 
Nepoužívejte mýdla a šampony pro lidskou potřebu, pes má jinou kůži než člověk!
Kvalitní, lesklou a zdravou srst zajistí pouze kvalitní krmení a správná péče o ni!!!

Drápky jsou kožní derivát. Jestliže si Váš pes nemá možnost obrušovat drápky, může dojít k jejich nárůstu natolik, že se zvyšuje  riziko bolestivého zatrhnutí nebo vylomení drápku. Předejít se tomu dá jen pravidelnou kontrolou tlapek a včasnou úpravou drápů. Jestliže si na ostříhání drápků netroufáte, navštivte svého veterinárního lékaře.

Kvalitní rohovinu drápků zajistí taktéž jen plnohodnotná a vyrovnaná strava Vašeho psa..

To je vše!

 

Obrázek: