Hallowen!
Protože v pátek 31.10. máme Hallowen tak jsem si provás připravila článek o Hallowenu.Bude v něm výzdoba,Jak správně vydlabat dýni atd...
Jak jste si všimli tak jsem náš webík vyzbila Hallowensky.Zde článek:
Jak zprávně vydlabat dýni?
○Nejprve ostrou a velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu. Otvor musí být dostatečně velký (asi jako 2/3 dýně), kvůli snadnému vydlabávání i pozdějšímu vkládání svíčky. Řez veďte jej kolem stonku dýně.
○ Velké dýně také můžete jednoduše přeříznout na půl a vytvořit masku za každé poloviny tak, že řeznou plochou bude stát na zemi.
Zde pár návrhů na obličejíčky na dýni:
Recepty s dýně
S dýně se dají udělat i nějaké mňamky:
Slaný dýňový koláč
Na těsto potřebujeme
- 200 g celozrné pšeničné mouky
- 50 g třtinového cukru
- špetka soli
- 100 g másla
- 1 vejce
Na náplň
- 500 g dužiny z dýně
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce neslazené jablečné šťávy
- 2 vejce
- 75 g třtinového cukru
- špetka soli
- po 1 lžičce mletého zázvoru a mleté skořice
- ½ lžičky nového koření
- velká špetka mletého kardamonu
- velká špetka strouhaného muškátového oříšku
- 200 g smetany
- 200 g šlehačky
Jak na to
Těsto: Všechny přísady prohněteme. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme těstem a vytvarujeme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a necháme hodinu odpočívat v chladu.
Dužinu z dýně nakrájíme na malé kousky, přidáme citronovu a jablečnou šťávu a uvedem do varu. Na velmi mírném ohni v zakryté nádobě dusíme, až je dýně měkká a všechna tekutina vyvařená. Směs necháme vychladnout a rozmixujeme.
Vejce smícháme se třtinovým cukrem, solí, kořením, smetanou a šlehačkou a vmícháme do dýňové směsi.
Formu zasuneme na střední lištu nepředehřáté trouby a těsto při 200 °C asi 15 minut předpečeme.
Potom nalijeme na těsto náplň a uhladíme. Koláč znovu zasuneme do trouby a pečeme dalších 50–60 minut.
Dýňové kari
Na 4 porce potřebujeme
- 500 g dýni
- sůl
- 7 lžic oleje
- 1 malou sušenou chilli papričku
- 1 malý banán
- 1 lžičku nepříliš ostrého kari koření
- 100 g smetany
- 1 snítka koriandrové natě
Dýni oloupme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostičky.
Třetinu dýně vaříme asi 15 minut ve slané vodě doměkka, necháme okapat a vychladnout.
Mezitím rozpálíme na pánvi olej. Zbývající dýni v něm po částech za stálého míchání na středním ohni smažíme, až změkne.
Chilli papričku rozmělníme. Okapanou tykev a banán rozmixujeme.,
Vložíme do pánve a společně s kari, chilli papričkou a smetanou přimícháme k dýňovým kostičkám. Osolíme a krátce povaříme. Posypeme zdrhnutými lístky koriandru. Dýńové kari podáváme teplé nebo studené.
Výzdoba
Můžeme si tak udělat velmi jednoduchou výzdobu domu nebo pokoje:
Můžeme si např. udělat netopírky které si někam můžeme zavěsit.Zde návod:Potřeby a pomůcky
tvrdý papír
obyčejný tmavý papír
tužka
nůžky
pastelkyPostup
Přeložte tvrdý papír (pokud nemáte tmavý, nabarvěte jej) v polovině, nakreslete půlku těla netopýra, dvojitě vystřihněte a prostřihněte obdélníkový otvor na prostrčení křídel. Přiměřeně velký obdélník tenčího papíru složte do vějíře, prostrčte otvorem. Domalujte oči (případně další detaily). A vzhůru na noční lov!