Hallowen!

25.10.2014 14:35

Protože v pátek 31.10. máme Hallowen tak jsem si provás připravila článek o Hallowenu.Bude v něm výzdoba,Jak správně vydlabat dýni atd...

Jak jste si všimli tak jsem náš webík vyzbila Hallowensky.Zde článek:


Jak zprávně vydlabat dýni?
Nejprve ostrou a velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu. Otvor musí být dostatečně velký (asi jako 2/3 dýně), kvůli snadnému vydlabávání i pozdějšímu vkládání svíčky. Řez veďte jej kolem stonku dýně.

 Velké dýně také můžete jednoduše přeříznout na půl a vytvořit masku za každé poloviny tak, že řeznou plochou bude stát na zemi.



 Zde pár návrhů na obličejíčky na dýni:

 



Recepty s dýně
S dýně se dají udělat i nějaké mňamky:
 

Slaný dýňový koláč

Na těsto potřebujeme

  • 200 g celozrné pšeničné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 1 vejce

Na náplň

  • 500 g dužiny z dýně
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce neslazené jablečné šťávy
  • 2 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • po 1 lžičce mletého zázvoru a mleté skořice
  • ½ lžičky nového koření
  • velká špetka mletého kardamonu
  • velká špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 200 g smetany
  • 200 g šlehačky


    Jak na to

    Těsto: Všechny přísady prohněteme. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme těstem a vytvarujeme okraj vysoký asi 3 cm. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou a necháme hodinu odpočívat v chladu.

    Dužinu z dýně nakrájíme na malé kousky, přidáme citronovu a jablečnou šťávu a uvedem do varu. Na velmi mírném ohni v zakryté nádobě dusíme, až je dýně měkká a všechna tekutina vyvařená. Směs necháme vychladnout a rozmixujeme.

    Vejce smícháme se třtinovým cukrem, solí, kořením, smetanou a šlehačkou a vmícháme do dýňové směsi.

    Formu zasuneme na střední lištu nepředehřáté trouby a těsto při 200 °C asi 15 minut předpečeme.

    Potom nalijeme na těsto náplň a uhladíme. Koláč znovu zasuneme do trouby a pečeme dalších 50–60 minut.

     

    Dýňové kari

    Na 4 porce potřebujeme

    • 500 g dýni
    • sůl
    • 7 lžic oleje
    • 1 malou sušenou chilli papričku
    • 1 malý banán
    • 1 lžičku nepříliš ostrého kari koření
    • 100 g smetany
    • 1 snítka koriandrové natě

    Dýni oloupme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostičky.

    Třetinu dýně vaříme asi 15 minut ve slané vodě doměkka, necháme okapat a vychladnout.

    Mezitím rozpálíme na pánvi olej. Zbývající dýni v něm po částech za stálého míchání na středním ohni smažíme, až změkne.

    Chilli papričku rozmělníme. Okapanou tykev a banán rozmixujeme.,

    Vložíme do pánve a společně s kari, chilli papričkou a smetanou přimícháme k dýňovým kostičkám. Osolíme a krátce povaříme. Posypeme zdrhnutými lístky koriandru. Dýńové kari podáváme teplé nebo studené.




    Výzdoba
    Můžeme si tak udělat velmi jednoduchou výzdobu domu nebo pokoje:


    Můžeme si např. udělat netopírky které si někam můžeme zavěsit.Zde návod:

    Potřeby a pomůcky

    tvrdý papír
    obyčejný tmavý papír
    tužka
    nůžky
    pastelky

    Postup

    Přeložte tvrdý papír (pokud nemáte tmavý, nabarvěte jej) v polovině, nakreslete půlku těla netopýra, dvojitě vystřihněte a prostřihněte obdélníkový otvor na prostrčení křídel. Přiměřeně velký obdélník tenčího papíru složte do vějíře, prostrčte otvorem. Domalujte oči (případně další detaily). A vzhůru na noční lov!